Saturday, 10 November 2007

Jenis2 Turbo Timer Second HandOkeh, mula ni produk aku yg paling murah leh aku carik. Utk kaki2 turbo mmg kena ada benda alah ni. Kalau pakai kereta turbo tak pakai turbo timer baik tak yah. Kereta yg tak turbo pun kena ada gak. Nih utk org yg tak tahu apa pasat kena pakai ini turbo timer meh aku citer sikit apa gunanya benda alah nih.


Enjin turbo berfungsi dengan membekalkan udara tambahan ke dalam engin untuk menghasilkan pembakaran yang lebih sempurna. Bekalan udara ini berfungsi untuk menghasilkan pembakaran yang sempurna di dalam engin, dengan itu dapat meningkatkan lagi kuasa yang dihasilkan engin. Enjin turbo yang awal pada mulanya hanya berfungsi untuk mengepam udara tambahan kedalam enjin dengan mengunakan kipas dibahagian ekzos. Putaran kipas itu akan menggerakkan pam udara turbo dengan bantuan shaf penyambung, dengan itu memastikan jumlah udara yang keluar melalui ekzos sama jumlahnya dengan udara yang di pam masuk kedalam enjin.
Bagaimanapun sekiranya kemasukan udara ke dalam enjin berlebihan, ini boleh merosakkan enjin. Oleh itu, satu alat pelepas angin tambahan yang dikenali sebagai "Westgate" perlu dipasang untuk mengelakkan kejadian ini. Peralatan "Westgate" akan bertindak bagi memastikan jumlah udara yang dipam masuk ke dalam enjin tidak melebihi had yang ditetapkan.Udara yang dimampatkan akan menjadi panas dengan itu pemampatan udara oleh enjin turbo akan meningkatkan suhu udara yang masuk kedalam enjin. Keadaan ini akan menjadikan enjin menjadi cepat panas. Untuk memastikan engin tidak terlalu cepat menjadi lampau panas (overheat), udara yang dipam masuk perlu disejukkan dengan menggunakan sistem intercooler. Intercooler akan di pasang pada bahagian hadapan kenderaan yang dipasang dengan sistem turbo bagi menyejukkan udara yang masuk sebelum dipam masuk ke dalam enjin.
Selain daripada peralatan yang dipasang untuk memastikan sistem turbo berfungsi dengan baik, enjin turbo juga perlu penjagaan rapi agar dapat tahan lama. Sekiranya engin berkuasa turbo dimatikan dengan mengejut, pam tidak lagi mengepam minyak pelincir ke sistem turbo. Keadaan ini meningkatkan lagi geseran di dalam engin turbo, yang akan meningkatkan lagi kadar kehausan sistem turbo dan merosakkan komponent sistem turbo dalam jangka masa panjang.
Oleh itu, bagi mengelakkan keadaan ini, enjin berkuasa turbo perlu distabilkan dengan membiarkan ia bertenang selama 20 hingga 30 saat selepas berhenti sebelum mematikan enjin. Bagi mereka yang tidak mahu atau tidak mempunyai masa untuk menunggu sebelum mematikan enjin, satu alat yang dikenali sebagai jangka turbo (turbo timer) boleh dipasang. Alat itu boleh ditetapkan untuk mematikan enjin selepas masa yang dihadkan berlalu.
Selain itu, enjin berkuasa turbo juga perlu dipanaskan sebelum memulakan perjalanan bagi memastikan minyak pelincir telah disebarkan keseluruh enjin secara menyeluruh. Ini adalah untuk memastikan enjin turbo tahan lebih lama dan mampu memberikan perkhidmatan yang optima. Sebagaimana enjin lain, minyak pelincir perlu dijaga agar enjin tahan lama. Untuk enjin berkuasa turbo, adalah disarankan pengguna menggunakan minyak pelincir yang tahan suhu tinggi, terutamanya minyak buatan (sintatik).
Sekiranya sesuatu enjin turbo itu dijaga dengan baik, enjin turbo tersebut mampu meningkatkan kuasa enjin lebih daripada enjin biasa yang mempunyai kuasa kuda yang sama. Anda pasti merasakan perbezaannya setelah mencubanya. Cuma anda perlulah rajin menjaganya dengan teliti agar enjin turbo anda sentiasa memberikan perkhidmatan yang terbaik bagi anda.


OK tu bukan tulisan aku hehe biasa ler copy paste haha. Aku ni bukannya rajin sangat nak ngajar korang tapi paling tidak korang dah tahu serba sedikit sebab pasal turbo timer intercooler westgate bill gates dll.


Kat sini aku letak gambar2 sample2 turbo timer yg second hand yg aku bakal dan telah jual.

Banyak lagi jenis turbo timer yg ada dipasaran jgn bimbang, yg canggih yg cun yg gempak bapak cuma aku tak nak letak semua .

OK, harga lak dalam RM150-RM 300 bergantung pada harga yg aku beli kat sini pastu aku ambik untung ler sikit. Camner nak order? Nak order selain dari turbo timer pun boleh asal korang sebut jer apa2 barang kat jepun pastu brp korang sanggup bayar aku leh carikkan. Memandangkan aku baru setahun jagung dalam web-business ni kata opah jiran aku korang cuma perlu email aku kat pakteh@gmail.com barang apa yg ko nak pastu aku bgtau korang nak bank in kat acc mana pastu akan suruh org aku kat msia poskan barang tu. Kalau korang tak caya kat aku korang boleh datang sendiri jumpa member aku kat Kota Bharu pastu korang bayar duit kat dier. Tu pun kalau korang sanggup turun Kota Bharu ler. Tapi kalau korang tak bank in duit dulu mmg aku akan hantar barang tu secepat mungkin paling lewat pun sebulan. Yer ler nak tunggu barang sampai rumah aku lagi pastu nak pos kat malaysia lagi. Kalau aku balik malaysia boleh jer aku bagi kat tangan korang.

Penghantaran bergantung pada saiz barang sebenarnya sebab tu aku nak jual turbo timer yg kecik molek ni jer senang nak pos. Kalau barang2 besar cam blow-off ker inter cooler ker bumper kereta ker??? huhh jgn ler mintak aku belikkan bumper kereta ker spoiler ker barang2 besar camtuh mmg kena pakai kargo kalau order barang2 besar banyak camtuh kena citer panjang sikit. Okeh chiow.

No comments: